Taşımacılığın karbonsuzlaştırılmasında önemli bir oyuncu olan Renault Trucks, şirket içi lojistik süreçlerinin elektrifikasyonuna hızla devam ediyor. Bu projenin ilk aşaması, Lyon ve Bourg-en-Bresse tesisleri arasındaki aks taşımacılığının elektrifikasyonu oluyor. Her yıl iki üretim tesisi arasında yapılan 450.000 km’lik taşımacılık, Dupessey & Co ve Transports Chazot şirketleri tarafından beş adet 44 tonluk Renault Truck E-Tech T elektrikli araç kullanılarak gerçekleştirilecek.
Renault Trucks, müşterilerine sunduğu çözümleri, kendi süreçlerinde de uyguluyor. Bu yaklaşım Renault Trucks’ın lojistiğin elektrifikasyonuna yönelik ilerlemesini özetliyor. Bölgeler arası ve orta mesafe e-dağıtımda büyük bir adım olan 44 tonluk elektrikli kamyonun sunulmasıyla Renault Trucks, Bourg-en-Bresse fabrikasına malzeme tedariki için Renault Trucks E-Tech T 4×2 çekicileri kullanıyor. Bu kapsamda önümüzdeki altı yıl boyunca bu görevi yerine getirmek üzere Dupessey&Co ve Transports Chazot şirketleriyle iş birliği yapılıyor. Her biri 22 ton yük hacimli beş elektrikli kamyonun, Lyon tesisinde üretilen aksları, ağır hizmet kamyonlarının monte edildiği Bourg-en-Bresse fabrikasına teslim etmek için günde iki gidiş gelişten (360 km) oluşan rotayı tamamlanması hedefleniyor.
Düşük karbon çözüm yönteminin Renault Trucks bünyesinde uygulanıyor
Mal akışına bağlı olarak teslimat sayısı artırılarak tek günde yedi kamyona kadar da kullanılabilecek. Kamyonların, bu amaç için özel olarak kurulmuş bir şarj istasyonunun bulunduğu Lyon tesisinde günde bir kez 45-50 dakikalık geçici şarja ihtiyacı olacak. Ayrıca araçların, her akşam iki nakliye şirketinin depolarında da şarj edilmesi bekleniyor. Bu lojistiğin elektrifikasyonu ile elektrikli araçların 450.000 kilometre yol kat etmeleri sayesinde her yıl 375 ton CO2 tasarrufu sağlanacak. Müşterilere sunulan düşük karbon çözümlerinin ve yöntemlerinin Renault Trucks bünyesinde de uygulanması Renault Trucks, sunduğu düşük karbon mobilite çözümlerini ve yöntemlerini kendi operasyonlarına uygulayarak sektör paydaşları ve müşterileri için bir model olmayı hedefliyor.
Pratik kullanımdan önce simülatör yalılımı kullanıldı
Lyon ile Bourg-en-Bresse arasındaki lojistik süreçlerinin elektrifikasyonundan önce, proje için fizibilite çalışması yapılması gerekiyordu. Bu doğrultuda Renault Trucks ekipleri, müşteriler için tasarlanan “Range Simulator” yazılımını kullandı. Bu yazılım, kamyonun kullanımı, yükü ve ekipmanı, dış sıcaklık ve coğrafya gibi dört ana parametreye dayanarak şarjın nerede, ne zaman ve ne kadar süreyle gerektiğini hesaplıyor.
Ön fizibilite tamamlandıktan sonra, şarj tesislerinin optimal kullanımı sağlamak üzere gerekli konumlandırmalar belirlendi. Kamyonların ara şarjlarını en uygun koşullarda yönetmek için Saint-Priest sahasına iki adet 360 KW’lık şarj istasyonu (her biri 2 şarj noktasına sahip) kuruldu.
“2030 yılı hedefimiz, üretim tesislerinin tüm akışları elektrikli araçlarla sürdürmek”
Renault Trucks Başkanı Bruno Blin, “Bu ilk lojistik rotasının elektrifikasyonu için uzun süre, sıkı bir şekilde çalıştık. Lyon ile Bourg-en-Bresse arasındaki aks lojistiğini seçmemizin nedeni, bu rotanın Renault Trucks’ın iş yapısında sembolik bir öneme sahip olmasıydı. Özellikle üretim ve hassasiyet açısından çok yüksek kısıtlamaların olduğu bir operasyondu. Bu projenin başlatılması, mobilitenin dekarbonizasyonu (karbonsuzlaştırma) konusundaki uzmanlığımızın bir başka örneğidir. Renault Trucks bünyesindeki bu tür projeler, yeni bir taşımacılık modeli inşa etmemize yardımcı oluyor. 2030 yılı hedefimiz, üretim tesislerinin tüm akışları elektrikli araçlarla sürdürmek” dedi.
Renault Trucks şu anda, onlarca lojistik sürecinin elektrifikasyonu üzerinde çalışıyor. Bu akışların önümüzdeki aylar ve yıllarda faaliyete geçmesi planlanıyor. Böylece elektrikli kamyonların giderek uzun mesafelerde kullanılabilmesi mümkün olacak.