Daima İstif Makinaları, yetkin donanımlara sahip mühendis ve teknik ekip kadrosuyla Türkiye’nin ilk TSE belgeli transpaletini üretti. Çeşitli uzunluk ve genişliklerde yerli olarak üretilen manuel transpaletlerini kullanıcılarıyla buluşturmaya başlayan firma, Türkiye pazarı başta olmak üzere dünya çapında adını duyurmayı hedefliyor.
İstif makineleri üretiminde önemli yatırımlara imza atan Daima İstif Makinaları, 2020 yılında İstanbul’da kurduğu Türkiye’nin ilk manuel transpalet fabrikasıyla sektöre hızlı bir giriş yaptı. Müşteri ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmayı ana hedef olarak benimseyen firma, Türkiye’nin birçok şehrinde istif makineleri ve diğer depolama ürünlerinde satış, kiralama, yedek parça hizmetleri ve geniş servis ağıyla en hızlı çözümü sunuyor.
Pazar araştırması
Türkiye istif makineleri sektöründeki transpalet ihtiyacının büyük çoğunluğu ithalat yapılarak karşılanıyor. Pazardaki bu boşluğu fark edip, bu alanda üretim yapmaya başladıklarını ifade eden Daima İstif Makinaları Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Boynukısa, pazar araştırmaları sonucunda Türkiye’de seri üretim yöntemiyle üretilen markalaşmış bir transpaletin olmadığını ifade etti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sektöre giriş yapmadan önce teknik servis hizmeti yapan kişilerden, yurtdışındaki üretimleri gören kişilere kadar birçok kişiyle temas halinde olduk. Araştırmalarımız sonucunda en doğru ürünü üretmek için harekete geçtik. Tasarım işimizin en önemli kısmıydı. Yaptığımız üründe kaliteye önem verdik.”
“En iyi transpaleti ürettik”
Marka patentinin alınmasının ardından istif makineleri sektöründeki faaliyetlerine start verdiklerini belirten Daima İstif Makinaları Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Boynukısa, firmanın kuruluş ve üretim aşamasında yaşanan süreci şu sözlerle anlattı: “Markamızın patentini aldıktan sonra transpalet üretimi ile faaliyetlerimize başladık. Bu süreçte profesyonel endüstriyel tasarımcılardan destek alarak, ürünümüzün yerli üretim olduğu belli edecek şekilde bir tasarıma imza attık. Tasarım aşamasında geleneksel üretim çizgisinden çıkmamaya özen gösterdik. Ürettiğimiz transpaletlerin, 1.5 yıl boyunca çözüm ortaklığı yaptığımız büyük firmalarda Ar-Ge çalışması yapıldı. Sürekli revizyon yaparak en iyi ürüne ulaştık. Bu süreç, bize yeni bir tasarım çıkarmanın zorluğunu gösterdi. Çin’den bir bant getirerek üretimde yapabilirdik ama biz kendimize özgü üretim olsun diye zor olanı seçtik. Yeni bir ürün çıkardığımız için mutlu ve gururluyuz” dedi.
Yıllık üretim hedefi: 25 bin
Üretim hedeflerini gerçekleştirerek pazardaki transpalet ihtiyacını karşılamak istediklerini ifade eden Müslüm Boynukısa, “Daima İstif Makinaları olarak yıllık 25 bin üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. Talep beklemeden üretim yapmaya devam ediyoruz. Çünkü ürünümüzün kalitesi ve kullanım avantajlarıyla birlikte sektörde, tercih edilen bir marka konumuna geleceğini öngörüyoruz. Transpaletimizi uzunluk ve genişlik olarak farklı ebatlarda üretebiliyoruz. Şu anda 80, 116, 150, 180, 200 cm uzunluklarda üretim yapıyoruz. Transpaletimizin genişliğimiz 54 cm olurken, talep doğrultusunda ölçü değişikliği seçeneği sunabiliyoruz. Talebe göre hızlıca kalıp üretip ürüne göre üretim bandımızı hazırlayabiliyoruz. Bahsettiğim bu düzenleme üretici olmanın kolaylığıyla sağlanabiliyor. Otonom sürüş teknolojilerinin ileri ki dönemlerde aktif olacağını ön görüyoruz. Bu yüzden üretim alt yapımızı ona göre hazırladık. Bundan sonraki aşamada transpaletlerimize motor ve akü montajlayarak hareketli hale getirebileceğiz. O yüzden en zor aşamayı tamamladığımızı söyleyebilirim. Elektrikli ve akülü transpaletler içinde hazırlıklarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
TSE patentli ilk transpalet!
Daima İstif Makinaları, üretim sürecinde ve ürettiği ürünlerin belgelendirme sertifikasyonlarını ve onayları titizlikle gerçekleştirdi. Firma, bu sayede Türkiye, Avrupa ve Amerika gibi belgelendirmelere önem verilen pazarlarda aktif bir konumda yer alacak. Yetki ve onay süreçleri hakkında detaylı bilgi veren Boynukısa, “Ürünlerimizin dünyada ve Türkiye’de aktif bir şekilde pazarlanabilmesi için üretim sertifikalarını almaya özen gösterdik. 3 günlük bir denetim sürecinden sonra TSE belgesini aldık. Pazara girecek yeni markalar, bu belgeyi alacağı zaman bizim gibi zorlanmayacaklar, çünkü bu onay sürecinin temellerini biz oluşturduk. Türkiye’nin TSE belgeli seri üretim yapan ilk transpalet üreticisiyiz. Sadece TSE belgesini almadık. Ürünle ilgili küresel barkodu da biz çıkardık. Ürünümüz Amerika’da da satılsa barkod sistemiyle bu ürünün Türk malı olduğu belli olacak. Bunun dışında bu ürünle ilgili ilk fire raporunu biz çıkardık. Birçok şeyi ilk kez yaptık. Ürün daha önce atölye çalışmalarıyla üretilebiliyordu fakat bu ürünü profesyonel süreçte çıkaran ilk firmayız. Bunun yanı sıra Avrupa’da daha iyi satışlar yapabilmek için CE ve UCKA sertifikalarımızı İsviçre’li SGS firmasından aldık. Bu hazırlık aşamalarımız ile Avrupa’da iyi bir satış hacmine ulaşmayı hedefliyoruz” sözlerini kaydetti.
38 servis ve bayi noktası ile kaliteli hizmet
Üretilen ürünün müşteri veya kullanıcılar tarafından sürekli tercih edilmesi için satış sonrasındaki servis ve yedek parça hizmetleri büyük önem arz ediyor. Daima İstif Makinaları olarak bu aşamaların öneminin farkında olduklarını ve operasyonel süreçlerde müşteri ihtiyaçlarına yönelik planlamalar yaptıklarını ifade eden Müslüm Boynukısa, “Türkiye’de 38 servis ve bayi noktası ile hizmet veriyoruz. Müşterilerimize kaliteli hizmet verebilmek için servis noktalarımızı ISO 9001 sertifikalı olacak şekilde hazırladık. Yedek parça konusunda da planladığımız süreci takip ediyoruz. Türkiye’de faaliyet gösteren ithalatçı firmaların en büyük yaşadığı sorun garanti konusuydu. Ürünler 2 yıl garantili olacak şekilde satılıyordu. Fakat yaşanabilecek bütün teknik sorunlar kullanıcı hatası olarak nitelendirildiği için müşteriler mağdur ediliyordu. Biz bu problemlerin önüne geçerek planlama sürecimizle ve yönetim anlayışımızla müşterilerimizi mağdur etmemek için çeşitli hazırlıklar yaptık. Teknik bir sorun olduğunda hızlıca müdahale ederek sorunun kaynağına ineceğiz. Böylece müşteri mağduriyetlerini sıfıra indireceğiz. Herhangi bir sorun olduğunda müşterimizi mağdur etmemek için muadil yedek ürün hizmeti de sağlayacağız” dedi.
Perakende ve lojistik sektörlerine odaklanıldı
İstifleme sektöründe yer alan tüm firmalara yönelik çözümler sunan Daima İstif Makinaları, sektörde yer alan büyük firmalar ile iş hacmini artırmak istiyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Müslüm Boynukısa, “Bayi kanalı üzerinden satış yapmayı hedefliyoruz. Fakat büyük tüketicilerle de merkezden çalışmayı sürdürüyoruz. Perakende ve lojistik sektörlerine odaklanıyoruz. Büyük ve yabancı markalara da satış yapmak istiyoruz. Daima İstif Makinaları olarak 5 yıl sonra Avrupa’da bilinen ve sektörde yer edinen bir marka olmayı istiyoruz. Avrupalı markalarla ortaklık hedefliyoruz. Pazardaki yerimizi sağlamlaştırdıkça ürünümüzün yurtdışında da ilgi çekeceğini düşünüyoruz” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.
“Geniş bir ihracat pazarı hedefliyoruz”
“Firmamızın temel amacı; iç piyasada hakimiyetini sağlayıp, dünya pazarında da adını duyurarak belli bir seviyeye gelmek. İç piyasada transpalette ithalat oranları çok yüksek düzeyde. Bunun önüne geçmek istiyoruz. Fakat Çin menşeili ürünlerin fiyatlarıyla rekabet etmek zor” ifadelerini kullanan Boynukısa, “Yurt dışında başta Avrupa bölgesi olmak üzere Türk Cumhuriyetleri ve Arap ülkelerine ihracat yapmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda yurtdışı çalışmalarına devam ediyoruz. Bazı ülkelerde bulunan firmalara numune gönderimi yapıyoruz. Firmamızı tanıtmak için organizasyonlarda, fuarlarda bulunmaya özen gösteriyoruz. Böylece ürünlerimizi sergileyip yabancı müşteriler ile tanışma fırsatı buluyoruz” sözlerini kaydetti.
“İstif makineleri sektöründe üretimin artmasını istiyoruz”
Türkiye, dış ticaret açığını kapatmak için son yıllarda sektörler bazında yerli üretime büyük önem veriyor. İhracatın, ithalatı karşılaması ve daha üstüne çıkması için başta devlet kurumları olmak üzere Türkiye’de faaliyet gösteren yerli firmalar da bu bilinçle hareket ediyor. Daima İstif Makinaları da bu yönde pazar faaliyetinde bulunuyor. Türkiye istif makineleri sektöründe kalifiye eleman sorunu nedeniyle üretim yapmakta zaman zaman zorlandıklarına dikkat çeken Müslüm Boynukısa, “Sektörü bilen profesyonelleri bulmakta zorlanıyoruz. Türkiye istif makinesi sektöründe üretimin artmasını istiyoruz. Daima İstif Makinaları olarak 45 kişiden oluşan kadromuzla kalite odaklı üretime devam ediyoruz. Kadromuzu büyüteceğiz. Tabi sektörde kalifiye eleman sorunu var. Bu anlamda da hem mavi hem de beyaz yakada görev alacak takım oyuncuları yetiştiriyoruz” ifadelerini kullandı.