Akıllı marka yönelimi, genişletilmiş ürün portföyü ve özelleştirilmiş çözümlere odaklanmasıyla intralojistik tedarikçileri arasında bir adım önde olan STILL, Hamburg’da basın toplantısı düzenledi. Toplantıda STILL’in vermiş olduğu otomasyon, alternatif enerjiler ve döngüsellik konuları üzerinde duruldu.
STILL’in bu yılki basın toplantısında açıklamalarda bulunan Marka Yönetimi Kıdemli Başkan Yardımcısı Frank Müller, üreticilerin yıllardır bulmak için uğraştığı en iyi mühendislik performansını ve ekipmanını bulma yarışına atıfta bulunarak, “Zamanımızın zorlukları tek bir cevapla karşılanamıyor. Daha az karmaşık görevlerde kullanılan bireysel kamyon çözümlerine ek olarak, akıllı kamyon çözümleri de aranmaya başlandı. Bunun için tam donanımlı olmayan kamyonlar da kullanılabilir. Yani giriş seviyesinde bir kamyon da hızlı bir şekilde kullanılabilir. Burada önemli olan kalite, güvenlik ve hizmetten taviz vermemek” dedi.
Yeni: “Xcellence Line” ve “Classic Line”
STILL, gelecekte bireysel müşteri gereksinimlerine göre uyarlanmış “Xcellence Line” ve “Classic Line” isimli iki ürün serisi sunacak. Xcellence Line, zorlu uygulamalar için değişken ve özelleştirilebilir gelişmiş teknolojiyi barındırıyor. Bu serinin en önemli parçası, yeni nesil elektrikli forkliftlerden oluşan RXE serisi olacak. STILL’e göre, RXE serisi, RX serisinin yerini alacak ve enerji verimliliği ile sürdürülebilirlik konusunda yeni standartlar belirleyecek. Bu seride enerji verimliliği konusunda yeni RXE 10-16C öncülük edecek. Örneğin, DIN EN 16796 döngüsünde önceki model RX 50 ile mümkün olandan % 17’ye kadar daha düşük enerji tüketimi yapacak RXE 10-16C yer alacak. Ayrıca bu seriyle beraber, depo teknolojisi ürünleri yelpazesi de genişleyecek. Classic Line’da ise temel işlevlere odaklanan giriş seviyesi çözümler sunulacak. STILL; standart, erişimi kolay ve cazip fiyatlarla sunulacak Classic Line serisiyle beraber, küçük rol aldığı pazarlardaki etkisini artırmayı planlıyor. Şu anda depo teknolojisi ürünleri ve IC motorlu forkliftler (V kamyonlar) sunan şirket, bu serilerle ürün yelpazesini genişletecek.
Kalifiye işçi eksikliği sorununa otomasyon çözümü
STILL; daha basit ürünler ve daha fazla depo teknolojisine ek olarak, hızla uygulanabilen ve ölçeklenebilir otomasyon çözümlerine yönelik taleplerin arttığına da dikkat çekti. Bu eğilim diğer gruplara oranla özellikle intralojistiği derinden etkileyen kalifiye işçi sıkıntısı tarafından körükleniyor. Akıllı otomasyon çözümleri bu boşlukları kapatmaya yardımcı olmak için tasarlanıyor ancak burada da mevcut depo yapısının çok sıkışık olması ve otomasyona uygun olmaması gibi sorunlar çıkabiliyor. STILL bu sorunları ‘akıllı kahverengi alan’ ile çözüme kavuşturmayı planlıyor. Akıllı kahverengi alan’da kendi kendine sorun çözebilmeyi öğrenen ve olumsuz koşullarla başa çıkabilen endüstriyel kamyonlar yer alacak. Ayrıca karma operasyonlar için uygun şartlar oluşturulacak ve AGV’ler ile yatay ile dikey taşımalar akıllıca ayrılacak.
Portföydeki modern tahrik teknolojileri
STILL için bir diğer önemli faaliyet alanı da modern tahrik teknolojisi. Son on yılda tamamen elektrikli çözümler üretildi. Bu çözümler özellikle performansları karşılaştırılabilir V tipi kamyonlara yetişti ve hatta onları geçti. Bu da elektrikli çözümlerin tüm ağırlık sınıflarındaki forkliftler için kademeli olarak kabul görmesini sağladı. Konuya ilişkin çalışmalar yürüten STILL, uzmanların daha önce ‘yanmalı motor öldürücü’ olarak tanımladığı RX 60 elektrikli forkliftine atıfta bulundu. STILL elektrikli tahrik söz konusu olduğunda, birden fazla ana dayanağa güvenmeyi tercih ediyor. Burada öne çıkan lityum iyon teknolojisi, kamyonların aküleri değiştirmeden çalışmasına izin veren yerleşik şarj cihazları teknolojisini ileri götürecek. Ayrıca, düşük maliyetli ve kanıtlanmış kurşun asit teknolojisi de rolünü oynamaya devam edecek.
Akıllı şarj cihazları enerji maliyetlerini düşürür
Fosil yakıtlardaki gelişmeler, tamamen elektrikle çalışan filolara geçişe destek sağladı. Bu, daha fazla e-kamyonun aynı anda şarj edilebileceği anlamına geliyor. STILL, bu konuda müşterilerini akıllı enerji yönetimi ile desteklemek istiyor. Söz konusu destek sisteminde bulunacak yeni akıllı şarj cihazları, şarj süreçlerini akıllıca kontrol etmeye, yükü daha eşit dağıtmaya ve böylece pikleri azaltmaya yardımcı olacak. Bu sayede kamyonlar tüm özellikleriyle verimli bir şekilde kullanılabilecek ve elektrik maliyetlerinde tasarruf sağlanacak.
Şirket içi yakıt hücresi üretiminin lansmanı
STILL’in en yenilikçi hareketi ise mevcut krizler ışığında büyük potansiyele sahip olduğunu düşündüğü yakıt hücresi teknolojisi. Şirket, çeşitli yakıt hücresi projelerinde kazandığı yaklaşık 20 yıllık deneyimin ardından gelecek yıl depo kamyonları için Hamburg’da üretilen kendi 24V yakıt hücresini piyasaya sürmeyi planlıyor. STILL, bu sayede Avrupa pazarında kendi yakıt hücresi üretimine sahip ilk orijinal ekipman üreticisi olacak. Şirket yetkilileri gelecekte kendilerinden yalnızca endüstriyel kamyon değil, yakıt hücresi ve gerekli hizmetlerin de alınacağını belirtiyor.
Konsept çalışması: İlk dairesel forklift
STILL sürdürülebilirlik konusunda iş dünyasında giderek katılaşan yasal gereklilikleri gözlemliyor. Son dönemde tedarikçiler, müşterilerinin sürdürülebilirlik stratejilerine daha fazla entegre oluyor ve olumlu bir EcoVadis sıralaması gibi önemli kanıtlar sağlamaları gerekiyor. STILL de bu durumda tutarlı bir döngüsellik stratejisiyle akıllı bir yanıt verme arayışına giriyor. Bu arayış, bir STILL ürününün yaratılması, kullanılması ve geri dönüştürülmesiyle ilgili tüm alanlarda atık önleme ve geri dönüşüme dayanıyor. STILL’e göre bir sonraki RXE elektrikli forklift, tasarımdan üretime ve hatta müşteri tarafından kullanılana kadar döngüsel bir yaklaşımla tasarlanan ilk örnek olacak. Bu konudaki örnek çalışmada umut verici düzeyde CO2 tasarrufu yapıldı. Bu, tedarik zincirinde % 15, üretimde % 50, kullanımda ise % 25 oranda fayda sağlayacak.
Akıllı hizmet, dahili malzeme akışında merkezi bir faktör haline geliyor
İntralojistik müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunan STILL, hizmete akıllı bir yaklaşım getirmek istiyor. Sektörün ihtiyaçlarının onarım ve yedek parçadan ibaret olmadığının bilincinde olan şirket, tüm malzeme akışının maliyet etkinliği ve ekolojisi ile ilgili olduğunu, çözümün de akıllı servislerle optimize etmek olduğunu düşünüyor. Maksimum kullanılabilirlik sağlamak isteyen STILL, arıza ve bakım sürelerinin kısa tutulacağı, bu gibi durumlarda irtibat kurulacak bir kişinin yer aldığı ve onun yönlendirdiği hızlı servis teknisyenlerinin bulunduğu STILL Satış Sonrası Hizmetlerinin akıllı bir organizasyonu ile çözüm üretecek.
STILL markasının ötesine geçen hizmetler
Akıllı olmak aynı zamanda kendi markasının ötesinde düşünmek anlamına geliyor. Müşterilerin birçoğu karma filolar işletiyor ve kapsamlı tavsiyeye ihtiyaç duyuyor. Örneğin, büyük müşterilere markalardan bağımsız olarak giderek daha fazla bilgi verilmeli ve desteklenmeli. STILL de tam olarak bunu yapmak istiyor. Burada müşterilere filolarını maksimum verimlilikle nasıl çalıştırabileceklerini göstermek için akıllı filo analiz araçlarını kullanmak hedefleniyor. “İntralojistiği birlikte akıllı hale getirmek” sloganıyla hareket eden STILL’in çalışmalarını ikna edici bulan Marka Yönetimi Kıdemli Başkan Yardımcısı Müller, “Akıllı çözümler, pazarlarımızın tam olarak ihtiyaç duyduğu şey. Müşterilerimizle birlikte yüz yılı aşkın tarihimizi yeni bir döneme taşıyacağız” diyor.