SİMÜLASYONLAR, KISA SÜREDE YETKİN OPERATÖR YETİŞİYOR

DÜNYA ÇAPINDA GENİŞ YANKI UYANDIRAN TOGG PROJESİ İÇİN ÖZEL BİR SİMÜLATÖR GELİŞTİREN SANLAB, EĞİTİCİ İŞ MAKİNELERİ SİMÜLATÖRLERİYLE DE DİKKAT ÇEKİYOR. ÜRETTİĞİ SANAL GERÇEKLİK ÜRÜNLERİYLE OPERATÖR EĞİTİMİNE KATKI SUNAN ŞİRKET, İŞ MAKİNESİ SEKTÖRÜNE KISA SÜREDE YETKİN OPERATÖRLER KAZANDIRIYOR

2009 yılında niteliksiz operatörlerin etkin şekilde eğitilmesi amacıyla kurulan SANLAB, kuruluşundan bugüne kadar gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarla dünyanın ve Türkiye’nin öncü simülatör üreticileri arasında yer alıyor. Her türlü ihtiyaca yönelik sanal gerçeklik tabanlı 11 farklı modelde simülatör tasarlayıp, üreten şirket, operatör eğitime büyük katkı sunuyor. Türkiye’nin 42 farklı noktasında simülatörleri yer alan SANLAB, geçtiğimiz günlerde TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu) tarafından tasarlanan Türkiye’nin otomobilindeki testlerin daha etkin ve verimli olması için özel bir simülatör geliştirmesiyle adını tüm dünyaya duyurdu.

OPERATÖR EĞİTİMİ…

Operatör hatasından kaynaklı yaşanan bir iş kazası sonrasında SANLAB’ın kurulma fikrinin ortaya çıktığını belirten SANLAB Kurucusu ve CEO’su Evren Emre, niteliksiz operatörlerin etkin bir şekilde eğitilmesi için 2009 yılında çıktıkları bu yolda adım adım büyüyerek önemli başarılara imza attıklarını söyledi. Evren Emre, “Yurtdışında yer aldığım bir inşaat projesinde iki tane mobil vincin karıştığı bir iş kazası meydana geldi. Olay sonrasında yapılan araştırmada kazanın operatör hatasından kaynaklandığı ortaya çıktı. Bu olaydan sonrasında niteliksiz operatörlerin şantiyeler için riski olduğunu gözlemedim ve bu operatörleri nasıl etkin bir şekilde eğitiriz diye araştırmaya başladım. Yapılan araştırma sonucunda simülatör fikri ortaya çıktı. Oyun teknolojileriyle ilgili olduğum için de simülatör konusu cazip geldi ve 2009 yılında SANLAB’ı kurarak, çalışmalarımıza başladık” dedi.

11 FARKLI SİMÜLATÖR

İlk yıllarda küçük adımlar atarak sektörde yer almaya başladıklarını belirten Evren Emre, şu anda ise sanal gerçeklik tabanlı olmak üzere farklı sektörlere 11 çeşit simülatör ürettiklerini söyledi ve şunları ekledi: “Kurulduğumuz yıllarda daha küçük projelerde yer alarak çalışmalarımızı sürdürdük. Şu anda savunma sanayiinden tutun otomotive kadar geniş bir yelpazemiz var. En yoğun ilgi gördüğümüz sektörler arasında inşaat ve eğitim yer alıyor. Telehandler, ekskavatör, forklift, kazıcı yükleyici, vinç, loder, kaynak ve CNC olmak üzere 11 farklı modelde simülatör üretiyoruz. Sadece üretim değil aynı zamanda simülatör eğitimi veren müşterilerimize partnerlikte yapıyoruz. Şu anda Türkiye’nin 42 noktasında simülatörlerimiz yer alıyor. OEM üreticilerinden, servis sağlayıcı, kiralayıcı, halk eğitim merkezleri, teknik liseler olmak üzere geniş bir kitleye hitap ediyoruz.”

SİVİL SİMÜLATÖR ENDÜSTİRİSİNİN BAŞAT FİRMASI

Simülatör işini ciddiye aldıklarını ve bu işte başarılı olmak için yola çıktıklarını kaydeden Evren Emre, “Bir soruna çözüm getirmek için bu yola çıktık. O yüzden işimizi ciddiye aldık. Rakiplerimizle yan yana geldiğimizde bizim gerçeklik hissiyatımız ve öğrenme düzeyimiz oldukça yüksek. Biz bu işi canı yanarak öğrenenlerdeniz. SANLAB, sahadan gelen ve bilgisayar bilgisi olan birisinin başlattığı bir inisiyatif olduğu için kısa sürede büyüdü ve gelişti. Şu anda simülatör alanında dünyada ilk 5’te gösterilen bir firmayız. Türkiye’de de sivil simülatör endüstrisinin başat firmalarından birisiyiz. Birçok ürünü, yazılımdan donanıma kadar kendimiz tasarlıyoruz. Aynı zamanda bir Ar-Ge firmasıyız. Bu da bizim işimiz için çok önemli. Çünkü; simülatör maliyetlerini karlı kılmak için alt komponentlerini, elektronik kartlarını ve yazılımlarını üretmeniz gerekir. Biz onları da ürettiğimiz için müşterilerimize yüksek kaliteyi uygun fiyata sunabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

OPERATÖR OLMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Gerekli iş gücünü çok hızlı bir şekilde eğitme konusunda simülatörlerin önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken SANLAB Kurucusu Evren Emre, simülatörlere yapılan yatırımların çok hızlı bir şekilde kendisini geri ödediğini belirtti ve konuşmasına şu şekilde devam etti: “Simülatörler gerekli iş gücünü hızlı bir şekilde eğitebiliyor. Örneğin; ürettiğimiz eğitici iş makineleri simülatörleri operatör eğitimlerine büyük katkı sunuyor. İş makinesi sektöründe şu anda ciddi şekilde nitelikli operatör sorunu yaşanıyor. Peki, iş makinesi operatörü olmak için ne yapmak gerekiyor? İş makinesi sektöründe bu soruyu sorduğumuz zaman ilginç cevaplar aldık. Kimisi ‘Önce gidip yağcılık yapmak gerek’ dedi. Kimisi de ‘Yaklaşık 2 veya 3 yıl gibi bir süre boyunca makineyi yağlamak ve bu süre içerisinde makineyi iyice tanımak’ gerektiğini söyledi. Genel olarak bakıldığında sektörde eski usul operatör olmak için bu yolları izlemek gerek. Fakat bu durum bir operatörün yetişmesi için ciddi bir zamana ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Simülatör eğitiminde ise bu süre oldukça kısa. Bir kişi simülatör eğitimi ile ortalama 16 saatte orta seviyede operatör olabiliyor. Daha uzun süre eğitim alırsa ileri seviye operatörlüğe yükseliyor. Tabi bu 16 saatlik operatörlük eğitimi günlere bölünüyor ve belirli saatlerle eğitimler veriliyor. Bu eğitimlerde fizik kıstaslarını, makine savurmamanın ne demek olduğunu, joystick set-up’ının en iyi şekilde nasıl olduğunu, makinenin rölantide ve hangi devir aralığında çalıştırılması gerektiğini uygulamalı şekilde gösteriliyor.”

YÜZDE 90 GERÇEKLİK

Ürettikleri simülatörlerin yüzde 90 gerçeklikle benzeştiğini dikkat çeken Evren Emre, “Ürettiğimiz tüm simülatörler, doğrulama ve onay sürecinden geçer. Eğer ürünlerimizin gerçekle olan bağlantısı yüzde 80’in altında ise bu kabul edilmez. Bizim simülatörlülerimiz yüzde 88-90 arasında gerçekle benzeşime sahip ve orijinal ekipman üretici onaylıdır. Ürettiğimiz iş makineleri simülatörleri, çalışma sırasında kazı anksiyetesini zarar verme korkusunu ortadan kaldırdığı için öğrenme performansını artırıyor. Bir de simülatörlerimizin içerisinde eğlen-öğren modu var. Bu modda operatör adaylarından üç boyutlu helezonu iş makinesi ile takip etmesi isteniyor. Şimdi bunu gerçekte yapamazsınız ama sanalda yapılabilirsiniz. Sanalda yapabildiği için de simülatörler öğrenme hızını artırıyor” dedi.

SANAL GERÇEKLİK

İş makinesi simülatöründe bir operatörün çok yetkin bir şekilde düşük maliyetlerle eğitildiğinin altını çizen Evren Emre, sanal gerçeklik alanında Türkiye’de önemli çalışmaların yapıldığını ve söyledi ve şu açıklamalarda bulundu: “Bir iş makinesi simülatöründe bir operatörü çok yetkin bir şekilde eğitiyoruz. Bu da eğitim maliyetlerini düşürüyor. Sanal gerçeklik eğitimi ve eğitimin nitelikleri değiştiriyor. Endüstri 4.0 ile beraber artık iş güçleri çok daha hızlı transfer olmak zorunda. Bir montajcı işini robota kaybettiyse artık onu kaynakçı olarak almalısınız. Bundan sonraki süreçte artık karakter işe alınacak, yetenek eğitilecek. Sanal gerçeklik çok önemli bir alan. Türkiye’de bu alanda önemli çalışmalar yapıyor. Bu alanda birçok firma kuruldu. SANLAB olarak da hızlı büyüyen bir firmayız, bizim ihtiyacımız olan daha fazla iş gücü. Biz sanal gerçekliği kullanan nitelikli mühendisler ve uzmanlar arıyoruz. Sanal gerçeklikle artık ürün çıkarma süresi çok kısaldı. Çünkü artık müşterinin talepleri çok hızlı toplanıyor ve müşterinin ne isteyeceği müşteri istemeden biliniyor. Sosyal medya ve diğer unsurlarla artık her şey çok hızlı ilerliyor.”

Soldan Sağa; SANLAB Simülasyon Genel Müdürü Evren Emre – SANLAB Kurucu Ortağı Salih Kükrek

TOGG’A ÖZEL SİMÜLATÖR

SANLAB ekibi olarak TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu) tarafından tasarlanan Türkiye’nin otomobilindeki testlerin daha etkin ve verimli olması için özel bir simülatör geliştirdiklerini de hatırlatan Emre, “TOGG, ülkemizin en büyük hayallerinden birini gerçeğe dönüştürmek üzere adım attı. Biz de bu projeye geliştirdiğimiz simülatör ile katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz. Tıpkı otomobil gibi bizim de tamamen yerli olarak geliştirdiğimiz simülatörümüzü, ‘döngüde sürücü’ ve ‘döngüde yazılım ve donanım’ simülasyon altyapısı ile sağladık. Bu simülatör ile TOGG mühendisleri, geliştirdikleri detaylı matematik modelleri ve yapay zekâ sistemlerini test edebiliyor” dedi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × 5 =

scroll to top