PLATFORMDERGİ’DE YER ALAN YAZILARIYLA SEKTÖRÜ BİLGİLENDİREN FAİK TEKİN, BU SAYIDA “PLATFORMLAR İLE KIŞ KOŞULLARINDA ÇALIŞMA” KONUSUNU KALEME ALDI.
Bir personel yükseltici platform üzerinde açık havada çalışmak zorlu ve genellikle riskli bir iş olabilir. Kış mevsimi hava koşullarında çalışırken iş daha da riskli hale gelir. Platformlarda düşmeyi önleyici ve durdurucu güvenlik ekipmanlarının kullanılmasında dahi kazalar ve ölümler meydana gelebilir. Bu nedenle, platformun kullanıldığı çalışma alanında operatör güvenliği her zaman 1 numaralı öncelik olmalıdır. Yüksekte çalışma, uygun hava koşullarında yeterince tehlike arz eder. Kış aylarında ise risk faktörlerinin listesi büyük ölçüde artar. Bu yazımızda, kış aylarında bir platform üzerinde çalışacak operatörlerin dikkate alması gereken güvenlik ipuçlarına değineceğiz.
SOĞUK HAVA TEHLİKELERİNİN FARKINDA OLUN
Başa çıkılması gereken ilk tehlike soğuk havalardır. Kış mevsiminde çalışmak için giyinmiş olsanız bile, dondurucu soğuklar güvenli çalışma yeteneğini etkileyebilir. Eldiven giyerken eller hala üşüyebilir. Güçlü rüzgarlar üşüme faktörünü artırarak havanın olduğundan daha soğuk görünmesine neden olabilir. Soğuk havada uzun vardiyalarda çalışmak operatörlerin odağını kaybetmesine neden olabilir. Nereden bakarsanız bakın, soğuk hava güvenliği artırmaz.
Kar ve buz, bir platform üzerinde çalışmayı daha tehlikeli hale getirebilir. Platform kaygan hale gelebilir. Göze girerek veya koruyucu gözlükleri buğulayarak görme sorunlarına, ayrıca alet ve ekipmanlara girerek kısa devre yapmalarına veya arızalanmalarına neden olabilirler.
Şiddetli rüzgar, operatörlerin dengelerini kaybetmelerine ve platformun dengesiz hale gelmesine neden olarak ciddi bir tehdit oluşturuyor. Rüzgar yeterince güçlüyse platform devrilebilir. Bu tehdit, platform engebeli veya dengesiz bir zemine yerleştirildiğinde büyür. Duruma kar ve buz eklemek sadece rüzgar problemini daha da kötüleştirir. Bu nedenle uzmanlar, rüzgarın saatte 32 km’nin üzerine çıktığı durumlarda platformların kullanılmamasını tavsiye ediyor.
OPERATÖRLER İÇİN KIŞ GÜVENLİĞİ İPUÇLARI
Sert kış havası nedeniyle işler durmaz. İnşaat ve bina bakımının hala yapılması, pencerelerin hala yıkanması, elektrik hatlarının hala onarılması veya değiştirilmesi gerekiyor. Neyse ki şirketler, çalışanları zarardan ve ekipmanı hasardan korumak için birçok yöntem kullanmaktadır. Çalışanlar için bu kış hava koşullarında çalışma güvenlik ipuçlarını ekibinize iletin.
Soğuk için kıyafet: İş sahasına düzgün giysilerle çıkmak için, platform operatörleri en az üç kat bol giysiler giymelidir. Örgü bir maske, yüzün ve ağzın kardan ve sert rüzgarlardan korunmasına yardımcı olur. Ayakları sıcak ve kuru tutmak için su geçirmez, yalıtımlı botlar gereklidir. Kulakları kapatan bir şapka takmak, kafa yoluyla ısı kaybını önleyebilir. İşiniz baret gerektiriyorsa, ısıyı tutmak için burun koruyucu ve ağ ağızlı astarlar ekleyebilirsiniz. Özellikle eller maruz kaldıklarında soğuğa karşı hassastır. Eldivenler gereklidir, ancak operatörün soğuktan koruma sağlarken aletleri tutmasına izin verecek kadar esnek olmalıdır. Ellerin donmasını önlemek için su geçirmez eldivenler kullanılmalıdır.
Yüksekte çalışma güvenlik teknikleri: Yüksekte karı temizlemek gibi basit işler bile tehlikeli olabilir. Platform operatörlerini güvende tutmak için, kış mevsiminde çalışmak üzere tam olarak eğitildiklerinden emin olun. Tüm korkulukların iyi durumda olduğundan ve operatörün bunların üzerinde durmadığından emin olun. Hepsinden önemlisi, operatörlerin platformdayken emniyet kemeri kullanması konusunda ısrarcı olun.
Kayma ve düşmeleri önleme: Kayma ve düşmeler, kazaların ve yaralanmaların önde gelen nedenidir ve işyerindeki soğuk hava tehlikelerinden biridir. Genellikle birkaç basit adımla önlenebilirler. Operatörlere, tabanı iyi olan uygun ayakkabılar giydirin ve kısa adımlar atmaları ve daha yavaş yürümeleri için eğitin. Yürüyüş yollarındaki karı ve buzu temizleyin. Bir kış karından sonra mümkün olan en kısa sürede buz çözücüyü yayın. Güvenlik önlemleri, reaktif olmaktan ziyade her zaman proaktif olmalıdır. Bu adımları atmak, çalışanlara güvenliğe olan bağlılığınız hakkında önemli bir mesaj gönderir.
Hava durumunu takip etme: Hava koşulları kötüleşen koşullarla hızla değişebilir. Kış koşullarında çalışmak imkansız değilse de tehlikeli hale gelir. Çalışanlar için en önemli kış güvenliği ipuçlarından biri değişen hava koşullarının farkında olmaktır. Hava durumunu sürekli takip ederek gerekli önlemleri alın. Bu koşullardan bazıları, projenizi nasıl planlayacağınızı belirlemeniz için size zaman tanıyacak şekilde, bir gün veya daha uzun bir süre önceden verilebilir. Bununla birlikte, hava bir anda değişebilir ve beklenenden daha tehlikeli hale gelebilir.
Enerji hatlarında çalışma: Güzel havalarda elektrik hatlarında çalışmak yeterince risklidir. Kış mevsiminde çalışmak, daha da yüksek düzeyde odaklanma ve dikkat gerektirir. Koniler, işaretler, ışıklar ve variller kullanarak uygun trafik bölgeleri oluşturun. Mümkün olduğunda, güç kablolarının enerjisini kesin. Bu yapılamıyorsa, çalışma ve hava koşullarının güvenli olup olmadığını belirlemek için bir tehlike analizi yapın. Çalışırken daima uygun araçları ve kişisel koruyucu ekipmanları kullanın.
Isınma: Kış koşullarında çalışırken, ısınmak için jeneratör kullanmak cezbedicidir. Bu, soğuk depolar için etkili bir seçenek olsa da, risksiz değildir. İç mekanda elektrikli olmayan bir ısıtıcı kullanıyorsanız, karbon monoksit gibi gazların kaçmasına izin vermek için uygun havalandırma olduğundan emin olun. Bir karbon monoksit dedektörü kurarak güvende kalın. Jeneratörü asla içeride çalıştırmayın ve gazyağı ısıtıcısı kullanmayı tercih ederseniz, bir pencere açtığınızdan emin olun. Kış aylarında sıcak kalmanın gerçekten güvenli bir yolunu istiyorsanız, havayla etkinleşen kimyasal el ısıtıcıları kullanmayı deneyin. Bir ısıtıcı kadar etkili olmasalar da, gün boyu ellerinizi sıcak tutacak daha güvenli bir seçenektir.
Yükselmek ileriye gitmektir.
Faik Tekin