PLATFORM PAZARI, 2021’DE YÜZDE 100 BÜYÜDÜ

PERSONEL YÜKSELTİCİ PLATFORM PAZARI BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR. 2021 YILINDA BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE BİR BÜYÜME GÖSTEREN PAZARDAKİ SATIŞ ADETLERİ 2 BİNİN ÜZERİNE ÇIKTI. PLATFORMDER GENEL SEKRETER YARDIMCISI ABDULLAH TUNCER, PAZARIN DURUMU HAKKINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU.

Türkiye’de 2018 yılının ikinci yarısında başlayan dövizdeki dalgalanma, personel yükseltici platform satışlarını oldukça etkilemiş ve bu durum 2019 yılında da kendini göstermişti. Bu dönem zarfında dövizdeki istikrarsızlık, finansa erişimde yaşanan problemler ve firmaların döviz borçlarının Türk Lirası cinsinden artması neticesinde kredi ödemelerinin yeniden yapılandırılması; başta kiralama firmaları olmak üzere birçok firmanın personel yükseltici platform yatırımını ötelemek zorunda bıraktı. Tam her şeyin sektör adına düzeleceğini ümit ederken, Aralık 2019’da Çin’in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan’da ortaya çıkan koranavirüs salgını çok kısa sürede tüm dünyaya yayıldı.

Abdullah TUNCER – PLATFORMDER Genel Sekreter Yardımcısı

EN BÜYÜK SAĞLIK KRİZİ: COVİD-19

Koranavirüs (Covid-19) salgının dünyada modern zamanlarda görülen en büyük sağlık krizlerinden birisi olduğunu aktaran PLATFORMDER Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Tuncer, salgının sadece bir sağlık krizi olarak kalmayıp, tüm dünyayı etkileyen küresel, ekonomik ve sosyal krize dönüştüğünü söyledi. Tuncer, “Salgın nedeniyle birçok sektörde üretim durdu, gelir etkisi ile tüketim ciddi ölçüde azaldı. Covid-19 salgınının oluşturduğu bu ekonomik kriz, son 40 yılda gerçekleşmiş ekonomik krizler ve felaketlerden çok daha büyük bir etki olarak karşımıza çıktı. Pandeminin sebep olduğu ve olacağı küresel krizin daha önceki küresel krizlere göre çok daha derin ve kalıcı olacağı tüm kesimler tarafından tahmin edilmektedir” dedi.

EKONOMİDEKİ BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Salgın sürçenin ne zaman biteceği bilinmediği için ekonomideki belirsizliğin devam edeceğini ifade eden Abdullah Tuncer, “Herkesin bildiği gibi, belirsizlik hem tüketim hem de yatırımların ertelenmesine ve dolayısıyla ekonomik daralmaya sebep oluyor. Firmalar açısından bakıldığında salgının ne kadar süreceği, tedarik zincirlerinin onarılıp onarılamayacağı halen netleşmiş değil. Covid-19 salgını, personel yükseltici platform pazarını da yukarıda kısaca bahsetmeye çalıştığımız nedenlerden dolayı, büyük oranda etkiledi” ifadelerine yer verdi.

“PERSONEL YÜKSELTİCİ PLATFORMLARDA TALEP PATLAMASI YAŞANDI”

Salgın nedeniyle, Kuzey Amerika ve Avrupa’da platformlara olan talep neredeyse durma noktasına gelirken, Çin’de ise platform talebinde büyük bir artış olduğunu söyleyen Tuncer, “Çin’de bu büyüme artışındaki en büyük neden, altyapı ve üretimdeki gelişme olarak görülüyor. Türkiye’de ise personel yükseltici platform pazarı 2021 yılında bir önceki yıla yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme göstererek 2 bin adetin üstüne çıktı. Tablodan da görüleceği üzere, akülü makaslı ürün grubu yüzde 87,31 ile sıfır platform satışlarında ilk sırada yer almaktadır. Akülü Makaslı ürün grubunda gerçekleşen satışların tamamında yerli üreticinin payı yüzde 35,56, tüm satışlardaki yerli üretici payı ise yüzde 32,79 olarak gerçekleştiği görülüyor” dedi.

YERLİ ÜRETİCİLERİN PAZAR PAYI BÜYÜDÜ

2021 yılındaki satış adetlerindeki artış aslında 2018’in ikinci yarısından itibaren ötelenen makine yatırımlarının, personel yükseltici platform kullanımına artan talep doğrultusunda, ihtiyaç haline gelmesinden kaynaklı olduğunu açıklayan Genel Sekreter Yardımcısı Tuncer, “2021 yılında sıfır makine satışlarında önemli göstergelerden biri de aslında, yerli üreticilerin pazardaki payının büyümesidir. Bu büyümede yurt dışı ürünlerin tedarikinde yaşanan problemler ilk sırada yer alırken, ilave gümrük vergisi ve finansal problemler, yerli ürün tercih edilmesinde önemli bir etken oluşturuyor. Öte yandan 05.10.2013 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan “Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği” ile yüksekte çalışmaya yeni bir tanım getirilmesi, Personel Yükseltici Platform kullanımını artırmaya başlamış ve bu talep artışı neticesinde; 2013 yılından 2021 sonuna kadar kiralama parkı yüzde 500 büyüme göstererek 16 bin adete ulaştı. Sayın Faik Tekin tarafından PLATFORMDERGİ’nin Mart – Nisan 2021 20.sayısında kaleme alınan yazıda, Türkiye’deki personel yükseltici platform pazarı potansiyelini aşağıdaki ifadeler ile anlatmıştı. Olgunluk indeksi, ülkedeki nüfus ile platform adedinin oranlanmasıyla hesaplanmaktadır. Türkiye’nin olgunluk indeksini hesapladığımız zaman, halen büyüme periyodunun başında olduğunu görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“SEKTÖRDE BÜYÜMEK İÇİN UZUN BİR YOLUMUZ VAR”

Personel yükseltici platform sektörü, Türkiye’de gelişime çok açık bir sektör olma yolunda emin adımlar ile ilerlediğine dikkat çeken Tuncer, “Ürün yaşam eğrisine baktığımız zaman ise, personel yükseltici platform sektörünün ABD ve Avrupa’da olgunluk evresinin sonuna yaklaştığını, ancak Türkiye’nin de büyüme evresinin başında olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum sektörde daha çok uzun bir yolumuzun olduğu sonucunu gösteriyor. Bu ilerlemenin ihtiyaçları karşılayacak şekilde olması ve kurumsal bir zeminde hareket etmesi en büyük hedefler arasında yer almalı. Bir örnek vermek gerekirse; ülkemizde inşaat sektöründe yüksekten düşme iş kazalarında ölüm oranı 2013 yılında yüzde 48 iken, 2020 yılı itibariyle yüzde 6’ya kadar azaldı. Bu azalmada yasal düzenlemelerin yanı sıra personel yükseltici platformların katkısı azımsanmayacak kadar fazladır.  Seviye farkının olduğu tüm çalışma ortamlarında personel yükseltici platformların, sektör ayırt etmeksizin, tercih edilir olması ile sektörümüz hak ettiği yere gelmesi mümkün kılacaktır” açıklamalarına yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen − 6 =

scroll to top