PERSONEL YÜKSELTİCİ PLATFORM KİRALAMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER!

PLATFORMDER GENEL SEKRETER YARDIMCISI ABDULLAH TUNCER, PLATFORMDERGİ’DEKİ KÖŞESİNDE “PERSONEL YÜKSELTİCİ PLATFORM KİRALAMASI YAPMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER” KONUSUNU KALEME ALDI.

Personel yükseltici platformlar, 140’dan fazla çeşidiyle seviye farkının olduğu ve yüksekte çalışma gerektiren tüm işlerde, geçici olarak güvenli ortam sağlayan özel ekipmanlardır. Bu ekipmanlar ile verilen hizmetlerin büyük bir oranda kiralama firmaları tarafından veriliyor olması, yapılacak işi doğru ekipman ile yapmanın önemini ön plana çıkarmaktadır. Peki, hiç personel yükseltici platform kiralaması yapmadıysak, kiralama yapmadan önce neleri bilmeliyiz?

HANGİ BOYUTTA PLATFORMA İHTİYACIM VAR?

Platform boyutu, bazen dikkate alınmayan önemli bir rakamdır. Büyük platformlar tipik olarak daha büyük tabanlara sahiptir ve bu da bir depo veya başka bir kapalı alanda manevra yapmayı çok zor hale getirebilir. Bununla birlikte, çok küçük bir çalışma alanına sahip bir makaslı platform veya bomlu platform kiralamak, temel işi tamamlamaya göre yüksekte çalışma için daha fazla zaman harcanmasına neden olabilir. İşlerinizi tamamlamak için ne kadar alana ihtiyaç duyulduğunu tam olarak anlamak için ilgili ekibinizle birlikte çalışarak, kiralanacak ekipmanın boyutunu belirleyin.

NE KADAR ÇALIŞMA YÜKSEKLİĞİNE İHTİYACIM VAR?

Tesisinizde yapılacak işin yerden yüksekliği 10 metre ise, sizin 10 metre çalışma yüksekliğine sahip platforma ihtiyacınız yoktur. Yaklaşık olarak 180 cm boyunda olan bir işçi bu ekipmanı kullanacak ise, kiralanacak platformun çalışma yüksekliğinin 8 metre olması yeterli olacaktır. İhtiyaçlarınızı net bir şekilde anlamak, ekipman kiralamanızı doğru boyutlandırmak için çok önemlidir.

OPERATÖRLERİMİN EĞİTİLMESİ GEREKİYOR MU?

Operatörleriniz ve bakım personeliniz personel yükseltici platform kullanımı konusunda eğitim almış mı? Eğer herhangi bir belgesi yok ise kullandırtmayınız. Personel Yükseltici Platform kullanmak için operatörlük belgesi zorunludur. Eğer kiralama yaparken, operatörlü olarak kiralanacak ise, bu belgeyi mutlaka sorgulayın. Kiralama firması tarafından, platformu kullanacak kişilere verilen ürün eğitimi sonrası verilen belge, resmi bir belge yerine geçmez. Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan operatörlük kurslarından alınan “Personel ve Yük Yükseltici Operatörlük Belgesi” sahibi kişiler bu ekipmanları kullanabilir. İş Makinası Operatörlük Belgesini ehliyete işletmiş kişilerde ise, 105.67 – Kaldırma Yükleme (Personel ve Yük Yükseltici Operatörü) kodu mutlaka sorgulanmalıdır.

İŞ SAHASINDA HANGİ KOŞULLAR ÇALIŞMA GÜVENLİĞİMİZİ ETKİLEYEBİLİR?

Operatörleriniz platformları nerede kullanacaklar? Çevrenizde düz olmayan zemin, açık alanlar, asfaltsız alanlar, yüksek gerilim, otoyol, diğer engebeli araziler varsa, kiralama sağlayıcınızın bu durumları bildiğinden mutlaka emin olun. Kiralama firmaları uzman kişilerdir ve çalışanlarınızın ekipmanlarını kullanırken güvende olmalarını sağlamak için hangi özelliklerin gerekli olduğunu belirlemeye yardımcı olurlar.

MOBİL VİNÇ İLE PERSONEL KALDIRMA FAALİYETİ YAPILABİLİRMİ?

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin Ek-2, 3.1.2. maddesinde; “İnsanların kaldırılmasında sadece bu amaç için sağlanan iş ekipmanı ve aksesuarları kullanılır.” İfadesi yer almaktadır. Mobil Vinçler yük kaldırmak için tasarlanmıştır. Mobil vinçlerin ucuna sepet takılarak yapılan insan kaldırma faaliyetleri ilgili yönetmelikle yasaklanmıştır. Ülkemizde bu kuralı ihlal edilmesi sonrası meydana gelen kazalarda mahkemelerin vermiş olduğu emsal niteliğinde kararlar bulunmaktadır. Bu nedenle, Araçüstü personel yükseltici platformlarda mutlaka EN 280 + A1 standardı aranmalıdır. Bu standardı karşılamayan ekipmanlar kiralanmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fourteen + thirteen =

scroll to top