Honda, Brownstown, Michigan’daki Yakıt Pili Sistemi İmalatı (FCSM) tesisinde, yakıt hücrelerinin (FC) seri üretimine başladı. Üretimi yapılan yakıt hücreleri iş makineleri, ticari araçlar ve endüstriyel kapsamda kullanılabilecek.
30 yılı aşkın süredir yakıt hücresi teknolojisinin geliştirilmesi üzerine çalışan Japon otomobil üreticisi Honda, aynı zamanda her yıl yaklaşık 14 milyon adetlik içten yanmalı motorların en büyük üreticisi olarak biliniyor. General Motors (GM) ile son 10 yılda geliştirdiği iş birliği kapsamında ortaya çıkan yeni FC’nin (yakıt hücresi), korozyona dayanıklı malzemeleri nedeniyle yerini aldığı modele göre iki kat daha dayanıklı olduğu belirtiliyor. Ayrıca yardımcı bileşenlerin basitleştirilmesi, ortak kaynak kullanımı, ölçek ekonomileri ve değerli metallerin kullanımının azaltılması sayesinde maliyetlerin yaklaşık %66 oranında azaldığı söyleniyor. Yeni FC’nin ticari araçlarda, iş makinelerinde ve endüstriyel güç ihtiyaçlarında kullanılması hedefleniyor.
“Müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya hazırız”
Ortak girişim ile en yetenekli üretim sistemini oluşturmak için Honda ve GM’nin güçlü yönlerini birleştirdiklerini kaydeden FCSM başkan yardımcısı Tetsuo Suzuki, “Detaylara önem veren ve yüksek kaliteye odaklanan bir seri üretim zihniyeti getirdik. Bu nedenle yakıt hücresi teknolojisinin gelecekteki uygulamaları ve hidrojen çağının başlangıcı için müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya hazırız” dedi.
Yeni tesis ve imkanlar ile üretim genişliyor
FCSM’deki ilk üretim, Honda’nın girişimlerini ve FCEV üretimini desteklemek için kullanılıyor. Şu anda ortak girişim ile yılda 2000 adetlik üretime ulaşmak hedefleniyor. Tamamen yeni CR-V FCEV, bu yıl Marysville, Ohio’daki fabrikada bulunan Honda Performans Üretim Merkezi’nde (NSX süper otomobilinin evi) üretime girmesi planlanıyor. 2015 yılına kadar üretilen ikinci nesil FCX Clarity’nin yerini alacak ve ABD’de üretilen tek FCEV olacak. Ayrıca Honda, Torrence, Kaliforniya’daki kampüsünde yakıt hücrelerini enerji santralleri olarak kullandı. Aralık 2023’te Mitsubishi tarafından işletilen bir veri merkezine başka bir FC elektrik santrali eklendi. İlgili ulusal hidrojen üretim girişimlerine yapılan yatırımlarla desteklenen benzer sistemleri diğer veri merkezlerinde de devreye alma planlaması yapılıyor.