Aliağa limanları elleçleme hacminde ikinci sıraya yükseldi

Denizcilik, lojistik ve liman işletmeciliğinde Türkiye lideri Aliağa’nın son 9 aydaki sektörel istatistikleri açıklandı. İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa şubesi tarafından yapılan açıklamada, Aliağa’daki limanlarda 2023 yılı Ocak–Eylül dönemindeki 9 ayda 60 milyon 209 bin 793 ton net elleçleme gerçekleştiğini ve bu rakamlarla Aliağa’nın çok az bir farkla Türkiye’de ikinci sırada yük elleçleyen liman konumunda olduğunu belirtti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa şubesinin ekim ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı İsmail Önal’ın önderliğinde; Şube Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek ve şube meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantının ana başlıkları ise odanın ekim ayı faaliyetleri ve Aliağa limanlarında gerçekleşen yük ve konteyner istatistikleriydi. Toplantıda, Aliağa’nın denizcilik, liman ve entegre sektörlerin istatistiki verileri, İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek tarafından açıklandı.

“Vizyonumuz, denizci millet, denizci ülke”

İMEAK DTO Aliağa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, odanın sorumluluk bölgesindeki tüm ilçelerde Cumhuriyetin 100. yılının coşkuyla kutlandığını belirterek, “Türkiye Yüzyılında, Deniz Ticaret Odası olarak ‘Denizci Millet, Denizci Ülke’ vizyonumuzla denizlerdeki hâkimiyetimizin giderek güçlendiği, ulusal her alanda söz sahibi bir ülke olarak Cumhuriyetimizin 100. yılını bir kez daha kutluyor, daha nice yüz yıllar diliyorum” dedi.

Geçen yıla oranla gözle görülür bir artış

Aliağa limanlarının sektörde zirvedeki yerini koruduğunu kaydeden Şimşek açıklamalarına şöyle devam etti; “Aliağa limanlarında 2023 yılı Ocak–Eylül döneminde 60 milyon 209 bin 793 ton net elleçleme gerçekleşmiştir. Bu rakamlarla Aliağa çok az bir farkla Türkiye’de 2. sırada yük elleçleyen liman konumuna geldi” dedi. Aliağa’da deniz ve liman sektörlerinin rakamlarının da paylaşan Şimşek, “2023 yılının ilk 9 ayında toplam gross ton elleçleme miktarı 90 milyon 735 bin 379 ton oldu. Geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 6,90 artış yaşandı. 2023 yılı Ocak–Eylül döneminde TEU bazlı elleçlenen konteyner trafiğine bakıldığında ise toplam TEU adedi 1 milyon 176 bin 7 olarak gerçekleşti. Yine geçen senenin aynı dönemine bakıldığında ise elleçlenen 1 milyon 109 bin 774 TEU karşılaştırıldığında yüzde 5,96 artış oldu” ifadelerini kullandı.

 Petrol türevleri içinde en yüksek tonaj, motorine ait

Aliağa limanlarında ürün bazında en yüksek elleçlemede ilk iki sırada ham petrol ve hurda demirin geldiğini bildiren Başkan Şimşek, “2023’ün ilk 9 ayında tahliye tonajları temel iki ürün düzeyinde yoğunlaştı. Bunlardan ham petrol 15 milyon 832 bin 183 ton ve hurda demir ise 4 milyon 49 bin 596 ton olarak gerçekleşti. Bu ürünleri sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG), taş kömürü, konteynerle taşınan mallar, soya fasulyesi, kütük demir takip etti. Aylık ortalamalara göre ham petrol aylık 2 milyon ton, hurda demir aylık ortalama 500 bin ton ve taş kömürü ortalama 200 bin ton elleçlenmiştir. Yükleme tonajının temel ürünleri konteyner içinde taşınan değişik mal cinsleri, petrol türevleri ve rulo saç olarak gözükmektedir. Petrol türevleri içinde en yüksek tonaj motorine ait olup 4 milyon 622 bin 641 ton olarak gerçekleşti” sözlerini kaydetti.

“Aliağa limanlarına yanaşan gemi sayısı ikinci sıramızı koruyoruz“

Türkiye’nin en büyük enerji depolama, dağıtım, denizcilik ve lojistik üslerinden olan Aliağa’da limanların iş kapasitesi ise giderek artıyor. Şimşek, gemi istatistiklerine ilişkin verdiği bilgilerde: “Aliağa limanlarına 2023 yılı Ocak ve Eylül dönemi uğrak yapan gemi sayısı 4 bin 781 olmuştur. 2022 yılın aynı döneminde ise bu sayı 4 bin 542 olarak kayda geçmiştir. Gemi uğrak sayımız yüzde 5,26 artmıştır. Kocaeli’nin ardından ikinci sıramızı koruyoruz. Bu rakam ve değerlerle Aliağa limanlarındaki istikrarlı artış devam ediyor.” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımı ile geçtiğimiz hafta Yeni Foça’da gerçekleşen ‘Yeni Foça Yat Limanı’nın açılışına katıldıklarını ifade eden İMEAK DTO Aliağa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, “Bölgemize çok büyük katkı ve kazanım sağlayacak olan yeni yat limanımız, 230’u denizde ve 100’ü karada olmak üzere 330 yat bağlama kapasitesine sahip. Yeni Foça Yat Limanının gerek iş gücü gerekse turizm açısından ülkemize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 2 =

scroll to top